Meno:
|
doc. RNDr. Michaela Havrlentová, PhD. | |
Email:
|
michaela.havrlentova@ucm.sk | |
Homepage:
|
http:\\ | |
Fakulta/Univerzita:
|
FPV UCM
-
Fakulta prírodných vied UCM
|
|
Pracovisko:
|
UBB
-
Ústav biológie a biotechnológie
|
III.a - Zamestnanie-pracovné zaradenie | III.b - Inštitúcia | III.c - Časové vymedzenie |
---|---|---|
vedecký pracovník | Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum - Výskumný ústav rastlinnej výroby | November 1997 - trvá |
docent | Oddelenie biotechnológií, Ústav biológie a biotechnológie, Fakulta prírodných vied, Univerzita sv. Cyrila a Metoda v Trnave | September 2013 - trvá |
technický pomocník v laboratóriu | Katedra fyziológie živočíchov a človeka, Prírodovedecká fakulta UK v Bratislave | December 1996 – máj 1997 |
IV.a - Popis aktivity, názov kurzu (ak išlo o kurz), iné | IV.b - Názov inštitúcie | IV.c - Rok |
---|---|---|
Secondment v rámci riešenia projektu „Nanostructured carriers for improved cattle feed“, práca v laboratóriu, prednášky o využití a štúdiu nanomateriálov v biológii | InoCure s.r.o., Praha, Česká republika | 2019 |
Kurz „Climate change: challenge for training of applied plant scientists. Biotic and Abiotic Stresses“, Agricultural Research Institute of the Hungarian Academy of Sciences Martonvásár, Maďarsko – fyziológia rastlín, biotechnológie, biochémia, molekulárna biológia | Hungarian Academy of Sciences Martonvásár, Maďarsko | 2009 |
Kurz „Symposium and Training Course in Plant Genome Analysis“, Agricultural Biotechnology Centre Gödöllö, Maďarsko – molekulárna biológia | Agricultural Biotechnology Centre Gödöllö, Maďarsko | 1998 |
Acryred training school - školenie (prednášky, exkurzie, práca v laboratóriu) zamerané na problematiku asparagínu a z neho sa technologickou úpravou potravín formujúci karcoínogénny akrylamid v potravinách dennej spotreby - ako šľachtiť primárne suroviny na nižší obsah, ako pestovať, ako spracovanie suroviny ovplyvní obsah, ako hladinu asparagínu redukovať | Maize Research Institute Zemun Polje Belehrad - Zemun, Srbsko | 2024 |
V.1.a - Názov profilového predmetu | V.1.b - Študijný program | V.1.c - Stupeň | V.1.d - Študijný odbor |
---|---|---|---|
Nové a funkčné potraviny | Biotechnológie | Mgr. | 4. - biotechnológie |
Základy biológie pre biotechnológov | Biotechnológie | Bc. | 4. - biotechnológie |
Pokročilá biológia pre biotechnológov | Biotechnológie | Bc. | 4. - biotechnológie |
Laboratórne cvičenia z biológie | Biotechnológie | Bc. | 4. - biotechnológie |
Laboratórne cvičenia z pokročilej biológie | Biotechnológie | Bc. | 4. - biotechnológie |
V.2.a - Názov študijného programu | V.2.b - Stupeň | V.2.c - Študijný odbor |
---|---|---|
Biotechnológie | Bc | 4. - biotechnológie |
Biotechnológie | Mgr. | 4. - biotechnológie |
Biotechnológie | PhD. | 4. - biotechnológie |
V.5.a - Názov predmetu | V.5.b - Študijný program | V.5.c - Stupeň | V.5.d - Študijný odbor |
---|---|---|---|
Biológia živočíchov | Biotechnológie | Bc. | 4. biotechnológie |
Bachelor project | Biotechnology (Erasmus students) | Bc. | 4. Biotechnology |
Laboratory Exercise in Advanced Biology | Biotechnology (Erasmus students) | Bc. | 4. Biotechnology |
Laboratory Exercise in Basic Biology | Biotechnology (Erasmus students) | Bc. | 4. Biotechnology |
HAVRLENTOVA M., PETRULAKOVA Z., BURGAROVA A., GAGO F., HLINKOVA A., STURDAK E. (2011): Cereal beta-glucans and their significance for the preparation of functional foods - a review. Czech Journal of Food Science, 29: 1-14.
HAVRLENTOVÁ, M., KRAIC J. (2006): Content of beta-D-glucan in cereal grains. Journal of Food Research and Nutrition. - Roč. 45, č. 3 (2006), s. 97-103.
Alena Gajdošová, Zuzana Petruláková, Michaela Havrlentová, Viera Červená, Bernadetta Hozová, Ernest Šturdík, Grigorij Kogan: The content of water-soluble and water-insoluble β-D-glucans in selected oats and barley varieties, Carbohydrate Polymers, 2007, 70: 46-52.
Evaluation of fatty acid composition among selected amaranth grains grown in two consecutive years / Andrea Hlinková, A. Bednárová, Michaela Havrlentová, Jana Šupová, Iveta Čičová. Biologia. - ISSN 0006-3088. - Roč.68, č.4 (2013), s. 641-650.
K. Kulichová, J. Sokol, P. Nemeček, M. Maliarová, T. Maliar, Michaela Havrlentová, Ján Kraic. Phenolic compounds and biological activities of rye (Secale cereale L.) grains. Open chemistry [online]. - ISSN 2391-5420. - Roč.17, č.1 (2019), s. 988-999.
Dostupné na: https://doi.org/10.1515/chem-2019-0103
Unraveling the potential of β-D-glucans in Poales: From characterization to biosynthesis and factors affecting the content / Michaela Havrlentová, V. Dvořáček, L. Jurkaninová, V. Gregusová. Life - Basel. - ISSN (online) 2075-1729. - Roč.13, č.6 (2023), art.no. 1387 [18 s].
https://doi.org/10.3390/life13061387
Drought stress in cereals - a review / Michaela Havrlentová, Ján Kraic, V. Gregusová, B. Kovácsová. In: Agriculture (Poľnohospodárstvo). - ISSN 0551-3677. - Roč.67, č.2 (2021), s. 47-60. <DOI: 10.2478/agri-2021-0005>
Mihálik, D.; Lančaričová, A.; Mrkvová, M.; Kaňuková, Š.; Moravčíková, J.; Glasa, M.; Šubr, Z.; Predajňa, L.; Hančinský, R.; Grešíková, S.; Havrlentová, M.; Hauptvogel, P.; Kraic, J. Diacylglycerol Acetyltransferase Gene Isolated from Euonymus europaeus L. Altered Lipid Metabolism in Transgenic Plant towards the Production of Acetylated Triacylglycerols. Life 2020, 10, 205. https://doi.org/10.3390/life10090205.
Havrlentová, M.; Gregusová, V.; Šliková, S.; Nemeček, P.; Hudcovicová, M.; Kuzmová, D. Relationship between the Content of β-D-Glucans and Infection with Fusarium Pathogens in Oat (Avena sativa L.) Plants. Plants 2020, 9, 1776. https://doi.org/10.3390/plants9121776.
Cereal β-d-glucans in food processing applications and nanotechnology research [článok] / L. Jurkaninová, V. Dvořáček, V. Gregusová, Michaela Havrlentová. In: Foods . - ISSN (online) 2304-8158. - Roč.13, č.3 (2024), art.no. 500. DOI: 10.3390/foods13030500
KRAIC, Ján - MIHÁLIK, Daniel - KLČOVÁ, Lenka - GUBIŠOVÁ, Marcela - KLEMPOVÁ, Tatiana - HUDCOVICOVÁ, Martina - ONDREIČKOVÁ, Katarína - MRKVOVÁ, Michaela - HAVRLENTOVÁ, Michaela - GUBIŠ, Jozef - ČERTÍK, Milan Progress in the genetic engineering of cereals to produce essential polyunsaturated fatty acids / Ján Kraic, Daniel Mihálik, Lenka Klčová, Marcela Gubišová, T. Klempová, Martina Hudcovicová, Katarína Ondreičková, M. Mrkvová, Michaela Havrlentová, Jozef Gubiš, M. Čertík. In: Journal of biotechnology. - ISSN 0168-1656. - Roč.284, October (2018), s. 115-122. - doi: 10.1016/j.jbiotec.2018.08.009.
Cited in: NAIK, B. et al. Biofortification as a solution for addressing nutrient deficiencies and malnutrition. In Heliyon, ISSN 2405-8440. 2024, vol. 10, no. 9, art.no. e30595. WOS. Dostupný na internete <DOI: 10.1016/j.heliyon.2024.e30595>
JURKANINOVÁ, Lucie - DVOŘÁČEK, Václav - GREGUSOVÁ, Veronika - HAVRLENTOVÁ, Michaela Cereal β-d-glucans in food processing applications and nanotechnology research. In: Foods . - ISSN (online) 2304-8158. - 13, 3 (2024), art.no. 500. DOI: 10.3390/foods13030500
Cited in: EDO, Great Iruoghene et al. Beta-glucan: An overview in biological activities, derivatives, properties, modifications and current advancements in food, health and industrial applications. In Process Biochemistry, ISSN 1359-5113. England, 2024, vol.147 , no. , p.347-370. WOS. <DOI: 10.1016/j.procbio.2024.09.011>
Content of beta-D-glucan in cereal grains / Michaela Havrlentová, Ján Kraic. In: Journal of food research and nutrition. - ISSN 1336-8672. - Roč.45, č.3 (2006), s. 97-103.
Cited by: Geng L. et al. HvBGlu3, a GH1 β-glucosidase enzyme gene, negatively influences β-glucan content in barley grains, THEORETICAL AND APPLIED GENETIC, 2024. Volume 137, Issue 1. 10.1007/s00122-023-04517-5
Formation of potential heterotic groups of oat using variation at microsatellite loci / Michaela Havrlentová, Katarína Ondreičková, Peter Hozlár, V. Gregusova, Daniel Mihálik, Ján Kraic. In: Plants - Basel [online]. - ISSN 2223-7747. - Roč.10, č.11 (2021), art.no. 2462. Plný text: https://doi.org/10.3390/plants10112462
Cited by: SALEM, K.F.M. et al. Prediction of Heterosis for Agronomic Traits in Half-Diallel Cross of Rice (Oryza sativa L.) under Drought Stress Using Microsatellite Markers. In Plants - Basel, ISSN 2223-7747. 2022, vol. 11, no. 12, art.no.1532. WOS CC, SCO.
SITKEY, Vladimír - ČIČOVÁ, Iveta - DOČOLOMANSKÝ, Peter - HAVRLENTOVÁ, Michaela - IVANIŠOVÁ, Eva - BELAJOVÁ, Elena Comparison of the chemical composition and morphological characteristics of different carrot varieties / In: Journal of microbiology, biotechnology and food sciences. - ISSN (online) 1338-5178. - 14,.2 (2024), art.no. e10779 . DOI: 10.55251/jmbfs.10779
Cited by: ANDREJKO, D. et al. The Influence of the Use of Carrot and Apple Pomace on Changes in the Physical Characteristics and Nutritional Quality of Oat Cookies. In Processes, ISSN 2227-9717. 2024, vol. 12, no. 10, art.no. 2063. Scopus. <DOI: 10.3390/pr12102063>
Kulichová, Katarína, Sokol, Jozef, Nemeček, Peter, Maliarová, Mária, Maliar, Tibor, Havrlentová, Michaela and Kraic, Ján. "Phenolic compounds and biological activities of rye (Secale cereale L.) grains" Open Chemistry, vol. 17, no. 1, 2019, pp. 988-999. https://doi.org/10.1515/chem-2019-0103
Cited by: Leoni, V.; Pedrali, D.; Zuccolo, M.; Rodari, A.; Giupponi, L.; Giorgi, A. The Importance of Technical Support in the Return of Traditional Crops in the Alps: The Case of Rye in Camonica Valley. Sustainability 2021, 13, 13818. https://doi.org/10.3390/su132413818
Koordinátor projektu - Molekulárno-metabolomický prístup k beta-D-glukánu a jeho ochrannej funkcii v rastlinnom organizme – Projekt APVV-18-0154 – Koordinačné pracovisko: Fakulta prírodných vied UCM v Trnave (Katedra biotechnológií) – Doba riešenia: 07/2019-06/2023.
Riešiteľ medzinárodného projektu - Increasing the efficiency and competitiveness of organic crop breeding – Projekt RIA - HORIZON 2020, č. 771367 – Koordinačné pracovisko: Kmetijski Institut Slovenije – Doba riešenia: 5/2018-4/2023.
Riešiteľ projektu - Eliminácia toxicity avenínov pre zdravé, bezpečné i netradičné potravinové produkty – Projekt APVV-17-0113 – Koordinačné pracovisko: NPPC - VÚRV – 8/2018-6/2022.
Tvorba tritordea, ovsa i farebných pšeníc so zvýšeným obsahom zdraviu prospešných látok pre ekologické pestovanie - Projekt APVV-23-0375 – Koordinačné pracovisko: NPPC – Výskumný ústav rastlinnej výroby v Piešťanoch. Spoluriešiteľ - Fakulta prírodných vied UCM v Trnave (Oddelenie biotechnológií) – Doba riešenia: 07/2024-06/2028 – 250 000 Euro - Koordinátor za UCM
Riešiteľ projektu - Udržateľné systémy inteligentného farmárstva zohľadňujúce výzvy budúcnosti (SMARTFARM); ITMS kód projektu: 313011W112; typ projektu: Operačný program Integrovaná infraštruktúra 2014 – 2020, spolufinancovaný zo zdrojov Európskeho fondu regionálneho rozvoja; koordinačné pracovisko: Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum; doba riešenia: 1. 1. 2020 - 31. 03. 2023;
VII.a - Aktivita, funkcia | VII.b - Názov inštitúcie, grémia | VII.c - Časové vymedzenia pôsobenia |
---|---|---|
Člen redakčnej rady časopisu Agriculture (Poľnohospodárstvo) | Vedecký časopis v databáze Scopus, Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum - Výskumný ústav rastlinnej výroby | 2010 - trvá |
Člen redakčnej rady časopisu Bulletin české společnosti experimentální biologie rostlin | Ústav experimentální botaniky AV ČR, v. v. i., Rozvojová 263, 165 02 Praha 6 - Lysolaje, Česká republika | 2017 - trvá |
Národný koordinátor medzinárodnej aktivity Deň fascinácie rastlinami, člen European Plant Science Organisation | European Plant Science Organisation (EPSO), BELGIUM | 2013 - trvá |
Koordinátor zmluvnej spolupráce s partnerskou strednou školou, Gymnázium J. B. Maginu vo Vrbovom (laboratórne cvičenia pre študentov, prednášky, SOČ) | Gymnázium J. B. Maginu vo Vrbovom, M. A. Beňovského 358/100, 922 03 Vrbové | 2014 - trvá |
Člen redakčnej rady časopisu Eniologie člověka | vedecký časopis Eniologie člověka, U Jánského dvora 2667/6, 690 03 Břeclav, Česká republika | 2014 - trvá |
Člen Rady pre vnútorné hodnotenie kvality na UCM v Trnave | Rada pre vnútorné hodnotenie kvality | 2021 - trvá |
Predseda Podnetovej komisie FPV UCM v Trnave | Podnetová komisia FPV UCM v Trnave | 2022 - trvá |
VIII.a - Názov inštitúcie | VIII.b - Sídlo inštitúcie | VIII.c - Obdobie trvania pôsobenia/pobytu (uviesť dátum odkedy dokedy trval pobyt) | VIII.d - Mobilitná schéma, pracovný kontrakt, iné (popísať) |
---|---|---|---|
Vysoká škola chemicko-technologická / Fakulta potravinářské a biochemické technologie/ Ústav sacharidů a cereálií | Technická 1903/3, 160 00 Praha 6, Česko | 4.-9.11.2024 | Erasmus + mobilita, kontantná osoba: Ing. Roman Bleha, PhD., perdnášky pre študentov, práca v laboratóriu - polysacharidy v rastlinných matriciach |
Česká zemědelská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů | Kamýcká 129, 165 00 Praha-Suchdol, Česko | 13. – 18.5.2024 | výučbový pobyt, Erasmus+, Ing. et Ing. Lucie JUrkaninová, PhD. - prednášky pre študentov Mgr. stupňa a PhD. stupňa, príprava spoločnej publikácie |
Maize Research Institute Zemun Polje Belehrad - Zemun, Srbsko | Slobodana Bajića 1, 11185 Belgrade, Serbia | 21.-24.05.2024 | Cost program, Acryred training school - šľachtenie, pestovanie, spracovanie a genetické nástroje na ovpyvňovanie koncetrácie asparagínu a tvorbu akrylamidu, prednášky, prehliadky, práca v laboratóriu |