UCM
Vedecko/umelecko-pedagogická charakteristika osoby
Meno:
prof. RNDr. Miroslav Ondrejovič, PhD.
Email:
miroslav.ondrejovic@ucm.sk
Homepage:
http:\\
Fakulta/Univerzita:
FPV UCM - Fakulta prírodných vied UCM
Pracovisko:
UBB - Ústav biológie a biotechnológie

I. - Základné údaje

I.1 - Priezvisko
Ondrejovič
I.2 - Meno
Miroslav
I.3 - Tituly
prof. RNDr. PhD.
I.4 - Rok narodenia
1983
I.5 - Názov pracoviska
Oddelenie biotechnológií, Ústav biológie a biotechnológie, FPV UCM v Trnave
I.6 - Adresa pracoviska
Nám. J. Herdu 2, 917 01 Trnava
I.7 - Pracovné zaradenie
profesor
I.8 - E-mailová adresa
miroslav.ondrejovic@ucm.sk
I.9 - Hyperlink na záznam osoby v Registri zamestnancov vysokých škôl
https://www.portalvs.sk/regzam/detail/14389
I.10 - Názov študijného odboru, v ktorom osoba pôsobí na vysokej škole
Biotechnológie
I.11 - ORCID iD
https://orcid.org/0000-0003-1870-7840

II. - Vysokoškolské vzdelanie a ďalší kvalifikačný rast

II.1 - Vysokoškolské vzdelanie prvého stupňa
II.2 - Vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa
II.a - Názov vysokej školy alebo inštitúcie
Univerzita sv. Cyrila a Metoda v Trnave
II.b - Rok
2006
II.c - Odbor a program
Chémia špecializácia Biotechnológie
II.3 - Vysokoškolské vzdelanie tretieho stupňa
II.a - Názov vysokej školy alebo inštitúcie
Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre
II.b - Rok
2010
II.c - Odbor a program
Technológia potravín
II.4 - Titul docent
II.a - Názov vysokej školy alebo inštitúcie
Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre
II.b - Rok
2014
II.c - Odbor a program
Biotechnológie
II.5 - Titul profesor
II.a - Názov vysokej školy alebo inštitúcie
Univerzita sv. Cyrila a Metoda v Trnave
II.b - Rok
2023
II.c - Odbor a program
Molekulárna biológia
II.6 - Titul DrSc.

III. - Súčasné a predchádzajúce zamestnania

III.a - Zamestnanie-pracovné zaradenie III.b - Inštitúcia III.c - Časové vymedzenie
Profesor Fakulta prírodných vied UCM v Trnave 01/2024 - teraz
Docent Fakulta prírodných vied UCM v Trnave 02/2015 - 12/2023
Odborný asistent Fakulta prírodných vied UCM v Trnave 06/2007 - 02/2015
Výskumný pracovník Výskumný ústav potravinársky v Bratislave 06/2006 - 06/2013

IV. - Rozvoj pedagogických, odborných, jazykových, digitálnych a iných zručností

IV.a - Popis aktivity, názov kurzu (ak išlo o kurz), iné IV.b - Názov inštitúcie IV.c - Rok
Vysokoškoská pedagogika Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre 2013

V. - Prehľad aktivít v rámci pedagogického pôsobenia na vysokej škole

V.1 - Prehľad zabezpečovaných profilových študijných predmetov v aktuálnom akademickom roku podľa študijných programov
V.1.a - Názov profilového predmetu V.1.b - Študijný program V.1.c - Stupeň V.1.d - Študijný odbor
Enzymológia Biotechnológie 1. Biotechnológie
Mikrobiálne biotechnológie Biotechnológie 1. Biotechnológie
Priemyselné biotechnológie Biotechnológie 2. Biotechnológie
Enzýmové biotechnológie Biotechnológie 1. Biotechnológie
Biopalivá a produkty z obnoviteľných zdrojov Biotechnológie 2. Biotechnológie
V.2 - Prehľad o zodpovednosti za uskutočňovanie, rozvoj a zabezpečenie kvality študijného programu alebo jeho časti na vysokej škole v aktuálnom akademickom roku
V.2.a - Názov študijného programu V.2.b - Stupeň V.2.c - Študijný odbor
Biotechnológie I. Biotechnológie
V.3 - Prehľad o zodpovednosti za rozvoj a kvalitu odboru habilitačného konania a inauguračného konania v aktuálnom akademickom roku
V.4 - Prehľad vedených záverečných prác
V.4.1 - Počet aktuálne vedených prác
V.4.a - Bakalárske (prvý stupeň)
3
V.4.b - Diplomové (druhý stupeň)
1
V.4.c - Dizertačné (tretí stupeň)
1
V.4.2 - Počet obhájených prác
V.4.a - Bakalárske (prvý stupeň)
19
V.4.b - Diplomové (druhý stupeň)
19
V.4.c - Dizertačné (tretí stupeň)
2
V.5 - Prehľad zabezpečovaných ostatných študijných predmetov podľa študijných programov v aktuálnom akademickom roku
V.5.a - Názov predmetu V.5.b - Študijný program V.5.c - Stupeň V.5.d - Študijný odbor
Základy enzymológie Aplikovaná biológia 1. Biológia
Enzymológia Ochrana a obnova životného prostredia 1. Ekologické a environmentálne vedy
Mikrobiálne biotechnológie Aplikovaná biológia 1. Biológia
Biopalivá a produkty z obnoviteľných surovín Inžinierstvo životného prostredia 2. Ekologické a environmentálne vedy
Priemyselné biotechnológie Aplikovaná chémia 3. Chémia

VI. - Prehľad výsledkov tvorivej činnosti

VI.1 - Prehľad výstupov tvorivej činnosti a ohlasov na výstupy tvorivej činnosti
VI.1.1 - Počet výstupov tvorivej činnosti
VI.1.a - Celkovo
176
VI.1.b - Za posledných šesť rokov
68
VI.1.2 - Počet výstupov tvorivej činnosti registrovaných v databázach Web of Science alebo Scopus
VI.1.a - Celkovo
45
VI.1.b - Za posledných šesť rokov
30
VI.1.3 - Počet ohlasov na výstupy tvorivej činnosti
VI.1.a - Celkovo
1106
VI.1.b - Za posledných šesť rokov
730
VI.1.4 - Počet ohlasov registrovaných v databázach Web of Science alebo Scopus na výstupy tvorivej činnosti
VI.1.a - Celkovo
647
VI.1.b - Za posledných šesť rokov
493
VI.1.5 - Počet pozvaných prednášok na medzinárodnej a národnej úrovni
VI.1.a - Celkovo
2
VI.1.b - Za posledných šesť rokov
1
VI.2 - Najvýznamnejšie výstupy tvorivej činnosti

Viskupičová, J., Danihelová, M., Ondrejovič, M., Liptaj, T., Šturdík, E.: Lipophilic rutin derivatives for antioxidant protection of oil-based foods. Food Chemistry, 123(1), 2010, s. 45-50 (106 citácií)

Viskupičová, J., Ondrejovič, M., Šturdík E.: Bioavailability and metabolism of flavonoids. Journal of Food and Nutrition Research, 47(4), 2008, s. 151-162 (78 citácií)

Legerská, B., Chmelová, D., Ondrejovič, M.: Decolourization and detoxification of monoazo dyes by laccase from the white-rot fungus Trametes versicolor. Journal of Biotechnology, 285, 2018, s. 84-90 (60 citácií)

Jablonsky, M., Nosalova, J., Sladkova, A., Haz, A., Kreps, F., Valka, J., Miertuš, S., Frecer, V., Ondrejovič, M., Sima, J., Surina, I.: Valorisation of softwood bark through extraction of utilizable chemicals. A review. Biotechnology Advances, 35(6), 2017, s. 726-750 (56 citácií)

Legerská, B., Chmelová, D., Ondrejovič, M.: Degradation of synthetic dyes by laccases – A mini-review. Nova Biotechnologica et Chimica, 15(1), 2016, s. 90-106 (66 citácií)

VI.3 - Najvýznamnejšie výstupy tvorivej činnosti za ostatných šesť rokov

Chmelová, D., Škulcová, D., Legerská, B., Horník, M., Ondrejovič, M.: Ultrasonic-assisted extraction of polyphenols and antioxidants from Picea abies bark. Journal of Biotechnology, 314-315, 2020, s. 25-33 (37 citácií)

Lipničanová, S., Chmelová, D., Ondrejovič, M., Frecer, V., Miertuš, S.: diversity of sialidases found in the human body - A review. International Journal of Biological Macromolecules, 148, 2020, s. 857-868 (18 citácií)

Chmelová, D., Legerská, B., Kunstová, J., Ondrejovič, M., Miertuš, S. The production of laccases by white-rot fungi under solid-state fermentation conditions. World Journal of Microbiology and Biotechnology, 2022, 38(2), 21 (16 citácií)

Chmelová, D., Legerská, B., Ondrejovič, M., Miertuš, S. Optimization of propagation medium for enhanced polyhydroxyalkanoate production by Pseudomonas oleovorans. Fermentation, 2022, 8(1), 16 (6 citácií)

Legerská, B., Chmelová, D., Ondrejovič, M., Miertuš, S.: The TLC-Bioautography as a tool for rapid enzyme inhibitors detection - A review. Critical Reviews in Analytical Chemistry, 52(2), 2022, s. 275-293 (17 citácií)

VI.4 - Najvýznamnejšie ohlasy na výstupy tvorivej činnosti

Viskupičová, J., Danihelová, M., Ondrejovič, M., Liptaj, T., Šturdík, E.: Lipophilic rutin derivatives for antioxidant protection of oil-based foods. Food Chemistry, 123(1), 2010, s. 45-50 (75 citácií)

1. Laguerre, M., Byrasy, C., Panya, A., Weiss, J., McClements, D.J., Lecomte, J., Decker, E.A., Villeneuve, P.: What makes good antioxidants in lipid-based systems? The theories beyond the polar paradox. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 2015, 55(2), s. 183-201.

2. Zillich, O.V., Schweiggert-Weisz, U., Eisner, P., Kerscher, M.: Polyphenols as active ingredients for cosmetic products. International Journal of Cosmetic Science, 2015, 37(5), s. 455-464.

3. Plaza, M., Pozzo, T., Liu, J., Gulshan Ara, K.Z., Turner, C., Nordberg Karlsson, E.: Substituent effects on in vitro antioxidizing properties, stability, and solubility in flavonoids. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2014, 62(15), s. 3321-3333.

4. Quirós-Sauceda, A.E., Ayala-Zavala, J.F., Olivas, G.I., González-Aguilar, G.A.: Edible coatings as encapsulating matrices for bioactive compounds: a review. Journal of Food Science and Technology, 2014, 51(9), s. 1674-1685.

5. Karabin, M., Hudcova, T., Jelinek, L., Dostalek, P.: Biotransformations and biological activities of hop flavonoids. Biotechnology Advances, 2014, 33(6), 1063-1090.

Viskupičová, J., Ondrejovič, M., Šturdík E.: Bioavailability and metabolism of flavonoids. Journal of Food and Nutrition Research, 47(4), 2008, s. 151-162 (49 citácií)

1. Rein, M.J., Renouf, M., Cruz-Hernandez, C., Actis-Goretta, L., Thakkar, S.K., da Silva Pinto, M.: Bioavailability of bioactive food compounds: A challenging journey to bioefficacy. British Journal of Clinical Pharmacology, 2013, 75(3), s. 588-602.

2. Bubols, G.B., da Rocha Vianna, D., Medina-Remón, A., von Poser, G., Lamuela-Raventos, R.M., Eifler-Lima, V.L., Garcia, S.C.: The antioxidant activity of coumarins and flavonoids. Mini-Reviews in Medicinal Chemistry, 2013, 13(3), s. 318-334.

3. Abotaleb, M., Samuel, S.M., Varghese, E., Varghese, S., Kubatka, P., Liskova, A., Busselberg, D.: Flavonoids in cancer and apoptosis. Cancers, 2019, 11(1), No. 28

4. Leonarduzzi, G., Testa, G., Sottero, B., Gamba, P., Poli, G.: Design and development of nanovehicle-based delivery systems for preventive or therapeutic supplementation with flavonoids. Current Medicinal Chemistry, 2010, 17(1), s. 74-95.

5. Dabeek, W.M., Marra, M.V.: Dietary quercetin and kaempferol: Bioavailability and potential cardiovascular-related bioactivity in humans. Nutrients, 2019, 11(10), No. 2288.

Legerská, B., Chmelová, D., Ondrejovič, M.: Decolourization and detoxification of monoazo dyes by laccase from the white-rot fungus Trametes versicolor. Journal of Biotechnology, 285, 2018, s. 84-90 (30 citácií)

1. Kashefi, S., Borghei, S.M., Mahmoodi, N.M. Covalently immobilized laccase onto graphene oxide nanosheets: Preparation, characterization, and biodegradation of azo dyes in colored wastewater (2019) Journal of Molecular Liquids, 276, pp. 153-162.

2. Iark, D., Buzzo, A.J.D.R., Garcia, J.A.A., Côrrea, V.G., Helm, C.V., Corrêa, R.C.G., Peralta, R.A., Peralta Muniz Moreira, R.D.F., Bracht, A., Peralta, R.M. Enzymatic degradation and detoxification of azo dye Congo red by a new laccase from Oudemansiella canarii (2019) Bioresource Technology, 289, no. 121655.

3. Daronch, N.A., Kelbert, M., Pereira, C.S., de Araújo, P.H.H., de Oliveira, D. Elucidating the choice for a precise matrix for laccase immobilization: A review (2020) Chemical Engineering Journal, 397, art. no. 125506.

4. Deska, M., Kończak, B. Immobilized fungal laccase as “green catalyst” for the decolourization process – State of the art (2019) Process Biochemistry, 84, pp. 112-123.

5. Reda, F.M., El-Mekkawy, R.M., Hassan, N.S. Detoxification and bioremediation of sulfa drugs and synthetic dyes by Streptomyces mutabilis A17 laccase produced in solid state fermentation (2019) Journal of Pure and Applied Microbiology, 13 (1), pp. 85-96.

Jablonsky, M., Nosalova, J., Sladkova, A., Haz, A., Kreps, F., Valka, J., Miertuš, S., Frecer, V., Ondrejovič, M., Sima, J., Surina, I.: Valorisation of softwood bark through extraction of utilizable chemicals. A review. Biotechnology Advances, 35(6), 2017, s. 726-750 (25 citácií)

1. Dou, J., Xu, W., Koivisto, J.J., Mobley, J.K., Padmakshan, d., Kogler, M., Xu, C., Willfor, S., Ralph, J., Vuorinen, T.: Characteristics of hot water extracts from the bark of cultivated willow (Salix sp.). ACS Sustainable Chemistry and Engineering, 2018, 6(4), s. 5566-5573.

2. Skrypnik, L., Grigorev, N., Michailov, D., Antipina, M., Danilova, M., Pungin, A.: Comparative study on radical scavenging activity and phenolic compounds content in water bark extracts of alder (Alnus glutinosa (L.) Gaertn.), oak (Quercus robus L.) and pine (Pinus sylvestris L.). European Journal of Wood and Wood Products, 2019, 77(5), s. 879-890.

3. Al-zoreky, N.S., Al-Taher, A.Y.: In vitro and in situ inhibition of some food-borne pathogens by essential oils from date palm (Phoenic dactylifera L.) spathe. International Journal of Food Microbiology, 2019, 299, s. 64-70.

4. Bukhanko, N., Attard, T., Arshadi, M., Eriksson, D., Budarin, V., Hunt, A.J., Geladi, P., Bergsten, U., Clark, J.: Extraction of cones, branches, needles and bark from Norway spruce (Picea abies) by supercritical carbon dioxide and soxhlet extration technique. Industrial Crops and Products, 2020, 145, No. 112096.

5. Da Cruz Filho, I.J., da Silva Barros, B.R., de Souza Aguiar, L.M., Navarro, C.D.C., Ruas, J.S., de Lorena, V.M.B., de Moraes Rocha, G.J., Vercesi, A.E., de Melo, C.M.L., Maior, A.M.S.: Lignins isolated from Prickly pear cladodes of the species Opuntia fícus-indica (Linnaeus) Miller and Opuntia cochenillifera (Linnaeus) Miller induces mice splenocytes activation, proliferation and cytokines production. Internation Journal of Biological Macromolecules, 2019, 123, s. 1331-1339.

Legerská, B., Chmelová, D., Ondrejovič, M.: Degradation of synthetic dyes by laccases – A mini-review. Nova Biotechnologica et Chimica, 15(1), 2016, s. 90-106 (24 citácií)

1. Sharma, B., Dangi, A.K., Shukla, P. Contemporary enzyme based technologies for bioremediation: A review. Journal of Environmental Management, 2018, 210, s. 10-22.

2. Jankowska, K., Grzywaczyk, A., Piasecki, A., Kijeńska-Gawrońska, E., Nguyen, L.N., Zdarta, J., Nghiem, L.D., Pinelo, M., Jesionowski, T. Electrospun biosystems made of nylon 6 and laccase and its application in dyes removal. Environmental Technology and Innovation, 2021, 21, No. 101332, .

3. Glazunova, O.A., Moiseenko, K.V., Savinova, O.S., Fedorova, T.V. Purification and characterization of two novel laccases from Peniophora lycii. Journal of Fungi, 2020, 6(4), No. 340, s. 1-16.

4. Zygouri, P., Spyrou, K., Mitsari, E., Barrio, M., Macovez, R., Patila, M., Stamatis, H., Verginadis, I.I., Velalopoulou, A.P., Evangelou, A.M., Sideratou, Z., Gournis, D., Rudolf, P. A facile approach to hydrophilic oxidized fullerenes and their derivatives as cytotoxic agents and supports for nanobiocatalytic systems. Scientific Reports, 2020, 10(1), No. 8244.

5. Saini, S., Chutani, P., Kumar, P., Sharma, K.K. Development of an eco-friendly deinking process for the production of bioethanol using diverse hazardous paper wastes. Renewable Energy, 2020, 146, pp. 2362-2373.

VI.5 - Účasť na riešení (vedení) najvýznamnejších vedeckých projektov alebo umeleckých projektov za posledných šesť rokov
Interreg CZ-SK P506 – Výzkum a nalezení vhodné odrúdové skladby jarního ječmene požadované sladovnické kvality pro oblasti častěji postihované suchem pro výrobce sladu a piva (2019 – 2021, koordinátor)

APVV-PP-COVID-20-0010 - Nové antivirálne liečivá: Dizajn, syntéza a testovanie aktivity nových špecifických inhibítorov virálnych proteáz koronavírusu SARS-CoV-2 (2020 - 2021, koordinátor)

APVV-18-0420 – Biotechnologická príprava bioplastov na báze PHA s programovavným uvoľňovaním biopolyméru a možnosti jeho využitia (2019 – 2023, vedúci pracovník za spoluriešiteľa)

APVV-18-0154 – Molekulárno-metabolomický prístup k beta-D-glukánu a jeho ochrannej funkcii v rastlinnom organizme (2019-2023, spoluriešiteľ)

APVV-21-0108 – Antivirálne liečivá proti COVID-19: Dizajn, syntéza a testovanie aktivity špecifických inhibítorov virálnych proteáz koronavírus SARS CoV-2 (2022 – 2026, vedúci pracovník za spoluriešiteľa)

VII. - Prehľad aktivít v organizovaní vysokoškolského vzdelávania a tvorivých činností

VII.a - Aktivita, funkcia VII.b - Názov inštitúcie, grémia VII.c - Časové vymedzenia pôsobenia
Člen Vedeckej rady FPV UCM Fakulta prírodných vied Univerzita sv. Cyrila a Metoda v Trnave 2014-doteraz
Predseda Etickej komisie FPV UCM Fakulta prírodných vied Univerzita sv. Cyrila a Metoda v Trnave 2025-doteraz
Zástupca vedúceho Oddelenia Ústavu biológie a biotechhnológie (predtým Katedra biotechnológie) Fakulta prírodných vied Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave 2014-doteraz
člen redakčnej rady Nova Biotechnologica et Chimica Fakulta prírodných vied Univerzita sv. Cyrila a Metoda v Trnave 2012-2024
Editor-in-Chief, Nova Biotechnologica et Chimica Fakulta prírodných vied Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave 2024-doteraz
člen redakčnej rady Kvasny prumysl Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s., Praha, Česko 2020-doteraz

VIII. - Prehľad zahraničných mobilít a pôsobenia so zameraním na vzdelávanie a tvorivú činnosť v študijnom odbore

VIII.a - Názov inštitúcie VIII.b - Sídlo inštitúcie VIII.c - Obdobie trvania pôsobenia/pobytu (uviesť dátum odkedy dokedy trval pobyt) VIII.d - Mobilitná schéma, pracovný kontrakt, iné (popísať)
University of Trieste Terst, Taliansko 01/2019 Erasmus+
Vysoké učení technické Brno, Česká republika 06/2023 Erasmus+

IX. - Iné relevantné skutočnosti

IX.a - Ak je to podstatné, uvádzajú sa iné aktivity súvisiace s vysokoškolským vzdelávaním alebo s tvorivou činnosťou
V rámci spolupráce s akademickými pracoviskami (výskumnými ústavmi a univerzitami na Slovensku a v zahraničí) prináša nové poznatky a postupy z oblasti biotechnológií a príbuzných oblastí tak, aby sa rozvíjal súčasný stav tejto oblasti na Fakulte prírodných vied UCM v Trnave
Dátum poslednej aktualizácie
2025-02-26