Meno:
|
prof. RNDr. Miroslav Ondrejovič, PhD. | |
Email:
|
miroslav.ondrejovic@ucm.sk | |
Homepage:
|
http:\\ | |
Fakulta/Univerzita:
|
FPV UCM
-
Fakulta prírodných vied UCM
|
|
Pracovisko:
|
UBB
-
Ústav biológie a biotechnológie
|
III.a - Zamestnanie-pracovné zaradenie | III.b - Inštitúcia | III.c - Časové vymedzenie |
---|---|---|
Profesor | Fakulta prírodných vied UCM v Trnave | 01/2024 - teraz |
Docent | Fakulta prírodných vied UCM v Trnave | 02/2015 - 12/2023 |
Odborný asistent | Fakulta prírodných vied UCM v Trnave | 06/2007 - 02/2015 |
Výskumný pracovník | Výskumný ústav potravinársky v Bratislave | 06/2006 - 06/2013 |
IV.a - Popis aktivity, názov kurzu (ak išlo o kurz), iné | IV.b - Názov inštitúcie | IV.c - Rok |
---|---|---|
Vysokoškoská pedagogika | Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre | 2013 |
V.1.a - Názov profilového predmetu | V.1.b - Študijný program | V.1.c - Stupeň | V.1.d - Študijný odbor |
---|---|---|---|
Enzymológia | Biotechnológie | 1. | Biotechnológie |
Mikrobiálne biotechnológie | Biotechnológie | 1. | Biotechnológie |
Priemyselné biotechnológie | Biotechnológie | 2. | Biotechnológie |
Enzýmové biotechnológie | Biotechnológie | 1. | Biotechnológie |
Biopalivá a produkty z obnoviteľných zdrojov | Biotechnológie | 2. | Biotechnológie |
V.2.a - Názov študijného programu | V.2.b - Stupeň | V.2.c - Študijný odbor |
---|---|---|
Biotechnológie | I. | Biotechnológie |
V.5.a - Názov predmetu | V.5.b - Študijný program | V.5.c - Stupeň | V.5.d - Študijný odbor |
---|---|---|---|
Základy enzymológie | Aplikovaná biológia | 1. | Biológia |
Enzymológia | Ochrana a obnova životného prostredia | 1. | Ekologické a environmentálne vedy |
Mikrobiálne biotechnológie | Aplikovaná biológia | 1. | Biológia |
Biopalivá a produkty z obnoviteľných surovín | Inžinierstvo životného prostredia | 2. | Ekologické a environmentálne vedy |
Priemyselné biotechnológie | Aplikovaná chémia | 3. | Chémia |
Viskupičová, J., Danihelová, M., Ondrejovič, M., Liptaj, T., Šturdík, E.: Lipophilic rutin derivatives for antioxidant protection of oil-based foods. Food Chemistry, 123(1), 2010, s. 45-50 (106 citácií)
Viskupičová, J., Ondrejovič, M., Šturdík E.: Bioavailability and metabolism of flavonoids. Journal of Food and Nutrition Research, 47(4), 2008, s. 151-162 (78 citácií)
Legerská, B., Chmelová, D., Ondrejovič, M.: Decolourization and detoxification of monoazo dyes by laccase from the white-rot fungus Trametes versicolor. Journal of Biotechnology, 285, 2018, s. 84-90 (60 citácií)
Jablonsky, M., Nosalova, J., Sladkova, A., Haz, A., Kreps, F., Valka, J., Miertuš, S., Frecer, V., Ondrejovič, M., Sima, J., Surina, I.: Valorisation of softwood bark through extraction of utilizable chemicals. A review. Biotechnology Advances, 35(6), 2017, s. 726-750 (56 citácií)
Legerská, B., Chmelová, D., Ondrejovič, M.: Degradation of synthetic dyes by laccases – A mini-review. Nova Biotechnologica et Chimica, 15(1), 2016, s. 90-106 (66 citácií)
Chmelová, D., Škulcová, D., Legerská, B., Horník, M., Ondrejovič, M.: Ultrasonic-assisted extraction of polyphenols and antioxidants from Picea abies bark. Journal of Biotechnology, 314-315, 2020, s. 25-33 (37 citácií)
Lipničanová, S., Chmelová, D., Ondrejovič, M., Frecer, V., Miertuš, S.: diversity of sialidases found in the human body - A review. International Journal of Biological Macromolecules, 148, 2020, s. 857-868 (18 citácií)
Chmelová, D., Legerská, B., Kunstová, J., Ondrejovič, M., Miertuš, S. The production of laccases by white-rot fungi under solid-state fermentation conditions. World Journal of Microbiology and Biotechnology, 2022, 38(2), 21 (16 citácií)
Chmelová, D., Legerská, B., Ondrejovič, M., Miertuš, S. Optimization of propagation medium for enhanced polyhydroxyalkanoate production by Pseudomonas oleovorans. Fermentation, 2022, 8(1), 16 (6 citácií)
Legerská, B., Chmelová, D., Ondrejovič, M., Miertuš, S.: The TLC-Bioautography as a tool for rapid enzyme inhibitors detection - A review. Critical Reviews in Analytical Chemistry, 52(2), 2022, s. 275-293 (17 citácií)
Viskupičová, J., Danihelová, M., Ondrejovič, M., Liptaj, T., Šturdík, E.: Lipophilic rutin derivatives for antioxidant protection of oil-based foods. Food Chemistry, 123(1), 2010, s. 45-50 (75 citácií)
1. Laguerre, M., Byrasy, C., Panya, A., Weiss, J., McClements, D.J., Lecomte, J., Decker, E.A., Villeneuve, P.: What makes good antioxidants in lipid-based systems? The theories beyond the polar paradox. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 2015, 55(2), s. 183-201.
2. Zillich, O.V., Schweiggert-Weisz, U., Eisner, P., Kerscher, M.: Polyphenols as active ingredients for cosmetic products. International Journal of Cosmetic Science, 2015, 37(5), s. 455-464.
3. Plaza, M., Pozzo, T., Liu, J., Gulshan Ara, K.Z., Turner, C., Nordberg Karlsson, E.: Substituent effects on in vitro antioxidizing properties, stability, and solubility in flavonoids. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2014, 62(15), s. 3321-3333.
4. Quirós-Sauceda, A.E., Ayala-Zavala, J.F., Olivas, G.I., González-Aguilar, G.A.: Edible coatings as encapsulating matrices for bioactive compounds: a review. Journal of Food Science and Technology, 2014, 51(9), s. 1674-1685.
5. Karabin, M., Hudcova, T., Jelinek, L., Dostalek, P.: Biotransformations and biological activities of hop flavonoids. Biotechnology Advances, 2014, 33(6), 1063-1090.
Viskupičová, J., Ondrejovič, M., Šturdík E.: Bioavailability and metabolism of flavonoids. Journal of Food and Nutrition Research, 47(4), 2008, s. 151-162 (49 citácií)
1. Rein, M.J., Renouf, M., Cruz-Hernandez, C., Actis-Goretta, L., Thakkar, S.K., da Silva Pinto, M.: Bioavailability of bioactive food compounds: A challenging journey to bioefficacy. British Journal of Clinical Pharmacology, 2013, 75(3), s. 588-602.
2. Bubols, G.B., da Rocha Vianna, D., Medina-Remón, A., von Poser, G., Lamuela-Raventos, R.M., Eifler-Lima, V.L., Garcia, S.C.: The antioxidant activity of coumarins and flavonoids. Mini-Reviews in Medicinal Chemistry, 2013, 13(3), s. 318-334.
3. Abotaleb, M., Samuel, S.M., Varghese, E., Varghese, S., Kubatka, P., Liskova, A., Busselberg, D.: Flavonoids in cancer and apoptosis. Cancers, 2019, 11(1), No. 28
4. Leonarduzzi, G., Testa, G., Sottero, B., Gamba, P., Poli, G.: Design and development of nanovehicle-based delivery systems for preventive or therapeutic supplementation with flavonoids. Current Medicinal Chemistry, 2010, 17(1), s. 74-95.
5. Dabeek, W.M., Marra, M.V.: Dietary quercetin and kaempferol: Bioavailability and potential cardiovascular-related bioactivity in humans. Nutrients, 2019, 11(10), No. 2288.
Legerská, B., Chmelová, D., Ondrejovič, M.: Decolourization and detoxification of monoazo dyes by laccase from the white-rot fungus Trametes versicolor. Journal of Biotechnology, 285, 2018, s. 84-90 (30 citácií)
1. Kashefi, S., Borghei, S.M., Mahmoodi, N.M. Covalently immobilized laccase onto graphene oxide nanosheets: Preparation, characterization, and biodegradation of azo dyes in colored wastewater (2019) Journal of Molecular Liquids, 276, pp. 153-162.
2. Iark, D., Buzzo, A.J.D.R., Garcia, J.A.A., Côrrea, V.G., Helm, C.V., Corrêa, R.C.G., Peralta, R.A., Peralta Muniz Moreira, R.D.F., Bracht, A., Peralta, R.M. Enzymatic degradation and detoxification of azo dye Congo red by a new laccase from Oudemansiella canarii (2019) Bioresource Technology, 289, no. 121655.
3. Daronch, N.A., Kelbert, M., Pereira, C.S., de Araújo, P.H.H., de Oliveira, D. Elucidating the choice for a precise matrix for laccase immobilization: A review (2020) Chemical Engineering Journal, 397, art. no. 125506.
4. Deska, M., Kończak, B. Immobilized fungal laccase as “green catalyst” for the decolourization process – State of the art (2019) Process Biochemistry, 84, pp. 112-123.
5. Reda, F.M., El-Mekkawy, R.M., Hassan, N.S. Detoxification and bioremediation of sulfa drugs and synthetic dyes by Streptomyces mutabilis A17 laccase produced in solid state fermentation (2019) Journal of Pure and Applied Microbiology, 13 (1), pp. 85-96.
Jablonsky, M., Nosalova, J., Sladkova, A., Haz, A., Kreps, F., Valka, J., Miertuš, S., Frecer, V., Ondrejovič, M., Sima, J., Surina, I.: Valorisation of softwood bark through extraction of utilizable chemicals. A review. Biotechnology Advances, 35(6), 2017, s. 726-750 (25 citácií)
1. Dou, J., Xu, W., Koivisto, J.J., Mobley, J.K., Padmakshan, d., Kogler, M., Xu, C., Willfor, S., Ralph, J., Vuorinen, T.: Characteristics of hot water extracts from the bark of cultivated willow (Salix sp.). ACS Sustainable Chemistry and Engineering, 2018, 6(4), s. 5566-5573.
2. Skrypnik, L., Grigorev, N., Michailov, D., Antipina, M., Danilova, M., Pungin, A.: Comparative study on radical scavenging activity and phenolic compounds content in water bark extracts of alder (Alnus glutinosa (L.) Gaertn.), oak (Quercus robus L.) and pine (Pinus sylvestris L.). European Journal of Wood and Wood Products, 2019, 77(5), s. 879-890.
3. Al-zoreky, N.S., Al-Taher, A.Y.: In vitro and in situ inhibition of some food-borne pathogens by essential oils from date palm (Phoenic dactylifera L.) spathe. International Journal of Food Microbiology, 2019, 299, s. 64-70.
4. Bukhanko, N., Attard, T., Arshadi, M., Eriksson, D., Budarin, V., Hunt, A.J., Geladi, P., Bergsten, U., Clark, J.: Extraction of cones, branches, needles and bark from Norway spruce (Picea abies) by supercritical carbon dioxide and soxhlet extration technique. Industrial Crops and Products, 2020, 145, No. 112096.
5. Da Cruz Filho, I.J., da Silva Barros, B.R., de Souza Aguiar, L.M., Navarro, C.D.C., Ruas, J.S., de Lorena, V.M.B., de Moraes Rocha, G.J., Vercesi, A.E., de Melo, C.M.L., Maior, A.M.S.: Lignins isolated from Prickly pear cladodes of the species Opuntia fícus-indica (Linnaeus) Miller and Opuntia cochenillifera (Linnaeus) Miller induces mice splenocytes activation, proliferation and cytokines production. Internation Journal of Biological Macromolecules, 2019, 123, s. 1331-1339.
Legerská, B., Chmelová, D., Ondrejovič, M.: Degradation of synthetic dyes by laccases – A mini-review. Nova Biotechnologica et Chimica, 15(1), 2016, s. 90-106 (24 citácií)
1. Sharma, B., Dangi, A.K., Shukla, P. Contemporary enzyme based technologies for bioremediation: A review. Journal of Environmental Management, 2018, 210, s. 10-22.
2. Jankowska, K., Grzywaczyk, A., Piasecki, A., Kijeńska-Gawrońska, E., Nguyen, L.N., Zdarta, J., Nghiem, L.D., Pinelo, M., Jesionowski, T. Electrospun biosystems made of nylon 6 and laccase and its application in dyes removal. Environmental Technology and Innovation, 2021, 21, No. 101332, .
3. Glazunova, O.A., Moiseenko, K.V., Savinova, O.S., Fedorova, T.V. Purification and characterization of two novel laccases from Peniophora lycii. Journal of Fungi, 2020, 6(4), No. 340, s. 1-16.
4. Zygouri, P., Spyrou, K., Mitsari, E., Barrio, M., Macovez, R., Patila, M., Stamatis, H., Verginadis, I.I., Velalopoulou, A.P., Evangelou, A.M., Sideratou, Z., Gournis, D., Rudolf, P. A facile approach to hydrophilic oxidized fullerenes and their derivatives as cytotoxic agents and supports for nanobiocatalytic systems. Scientific Reports, 2020, 10(1), No. 8244.
5. Saini, S., Chutani, P., Kumar, P., Sharma, K.K. Development of an eco-friendly deinking process for the production of bioethanol using diverse hazardous paper wastes. Renewable Energy, 2020, 146, pp. 2362-2373.
APVV-PP-COVID-20-0010 - Nové antivirálne liečivá: Dizajn, syntéza a testovanie aktivity nových špecifických inhibítorov virálnych proteáz koronavírusu SARS-CoV-2 (2020 - 2021, koordinátor)
APVV-18-0420 – Biotechnologická príprava bioplastov na báze PHA s programovavným uvoľňovaním biopolyméru a možnosti jeho využitia (2019 – 2023, vedúci pracovník za spoluriešiteľa)
APVV-18-0154 – Molekulárno-metabolomický prístup k beta-D-glukánu a jeho ochrannej funkcii v rastlinnom organizme (2019-2023, spoluriešiteľ)
APVV-21-0108 – Antivirálne liečivá proti COVID-19: Dizajn, syntéza a testovanie aktivity špecifických inhibítorov virálnych proteáz koronavírus SARS CoV-2 (2022 – 2026, vedúci pracovník za spoluriešiteľa)
VII.a - Aktivita, funkcia | VII.b - Názov inštitúcie, grémia | VII.c - Časové vymedzenia pôsobenia |
---|---|---|
Člen Vedeckej rady FPV UCM | Fakulta prírodných vied Univerzita sv. Cyrila a Metoda v Trnave | 2014-doteraz |
Predseda Etickej komisie FPV UCM | Fakulta prírodných vied Univerzita sv. Cyrila a Metoda v Trnave | 2025-doteraz |
Zástupca vedúceho Oddelenia Ústavu biológie a biotechhnológie (predtým Katedra biotechnológie) | Fakulta prírodných vied Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave | 2014-doteraz |
člen redakčnej rady Nova Biotechnologica et Chimica | Fakulta prírodných vied Univerzita sv. Cyrila a Metoda v Trnave | 2012-2024 |
Editor-in-Chief, Nova Biotechnologica et Chimica | Fakulta prírodných vied Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave | 2024-doteraz |
člen redakčnej rady Kvasny prumysl | Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s., Praha, Česko | 2020-doteraz |
VIII.a - Názov inštitúcie | VIII.b - Sídlo inštitúcie | VIII.c - Obdobie trvania pôsobenia/pobytu (uviesť dátum odkedy dokedy trval pobyt) | VIII.d - Mobilitná schéma, pracovný kontrakt, iné (popísať) |
---|---|---|---|
University of Trieste | Terst, Taliansko | 01/2019 | Erasmus+ |
Vysoké učení technické | Brno, Česká republika | 06/2023 | Erasmus+ |