UCM
Vedecko/umelecko-pedagogická charakteristika osoby
Meno:
Ing. Miroslava Hlebová, PhD.
Email:
miroslava.cisarova@ucm.sk
Homepage:
http:\\
Fakulta/Univerzita:
FPV UCM - Fakulta prírodných vied UCM
Pracovisko:
UBB - Ústav biológie a biotechnológie

I. - Základné údaje

I.1 - Priezvisko
Hlebová
I.2 - Meno
Miroslava
I.3 - Tituly
Ing. PhD.
I.4 - Rok narodenia
1983
I.5 - Názov pracoviska
Katedra biológie, Fakulta prírodných vied, Univerzita sv. Cyrila a Metoda v Trnave
I.6 - Adresa pracoviska
Nám. J. Herdu 2, 917 01 Trnava
I.7 - Pracovné zaradenie
odborný asistent
I.8 - E-mailová adresa
miroslava.hlebova@ucm.sk
I.9 - Hyperlink na záznam osoby v Registri zamestnancov vysokých škôl
I.10 - Názov študijného odboru, v ktorom osoba pôsobí na vysokej škole
4.2.1 Biológia
I.11 - ORCID iD
0000-0002-1720-9981

II. - Vysokoškolské vzdelanie a ďalší kvalifikačný rast

II.1 - Vysokoškolské vzdelanie prvého stupňa
II.a - Názov vysokej školy alebo inštitúcie
Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre, Fakulta biotechnológie a potravinárstva
II.b - Rok
2008
II.c - Odbor a program
4.2.1 Biológia, Aplikovaná biológia
II.2 - Vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa
II.a - Názov vysokej školy alebo inštitúcie
Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre, Fakulta biotechnológie a potravinárstva
II.b - Rok
2010
II.c - Odbor a program
4.2.1 Biológia, Aplikovaná biológia
II.3 - Vysokoškolské vzdelanie tretieho stupňa
II.a - Názov vysokej školy alebo inštitúcie
Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre, Fakulta biotechnológie a potravinárstva
II.b - Rok
2016
II.c - Odbor a program
6.1.13 spracovanie poľnohospodárskych produktov, Technológia potravín
II.4 - Titul docent
II.5 - Titul profesor
II.6 - Titul DrSc.

III. - Súčasné a predchádzajúce zamestnania

III.a - Zamestnanie-pracovné zaradenie III.b - Inštitúcia III.c - Časové vymedzenie
vedeckovýskumný pracovník Výskumný ústav živočíšnej výroby, Lužianky od 01.08.2016 do 30.7.2017

IV. - Rozvoj pedagogických, odborných, jazykových, digitálnych a iných zručností

IV.a - Popis aktivity, názov kurzu (ak išlo o kurz), iné IV.b - Názov inštitúcie IV.c - Rok
Kurz HPLC spoločnosť PRAGOLAB s.r.o. v spolupráci s Českou chromatografickou školou v Bratislave 2015
praktická časť prevedená na HPLC systéme Ultimate 3000, Thermo-Dionex ESCOLA OFFICIAL DʼIDIOMES DʼALACANT, 030 10 Alicante, Španielsko 2012-2013
Španielsky jazyk - ukončený jazykovou skúškou, Certifikát B2 AME-privátna jazyková škola, Nitra 2010-2011
Anglický jazyk, ukončené štátnou jazykovou skúškou, Certifikát C1

V. - Prehľad aktivít v rámci pedagogického pôsobenia na vysokej škole

V.1 - Prehľad zabezpečovaných profilových študijných predmetov v aktuálnom akademickom roku podľa študijných programov
V.1.a - Názov profilového predmetu V.1.b - Študijný program V.1.c - Stupeň V.1.d - Študijný odbor
Laboratórne cvičenia z aplikovanej biológie I. Aplikovaná biológia II. stupeň (Mgr) 4.2.1 Biológia
Mikroorganizmy v potravinách Aplikovaná biológia I. stupň (Bc) 4.2.1 Biológia
Patogénne mikroorganizmy v potravinách Aplikovaná biológia II. stupeň (Mgr) 4.2.1 Biológia
Laboratórne cvičenia z biotechnológií Aplikovaná biológia II. stupeň (Mgr) 4.2.1 Biológia
Laboratórne cvičenia z mikrobiológie Aplikovaná biológia I. stupeň (Bc) 4.2.1 Biológia
V.2 - Prehľad o zodpovednosti za uskutočňovanie, rozvoj a zabezpečenie kvality študijného programu alebo jeho časti na vysokej škole v aktuálnom akademickom roku
V.3 - Prehľad o zodpovednosti za rozvoj a kvalitu odboru habilitačného konania a inauguračného konania v aktuálnom akademickom roku
V.4 - Prehľad vedených záverečných prác
V.4.1 - Počet aktuálne vedených prác
V.4.a - Bakalárske (prvý stupeň)
0
V.4.b - Diplomové (druhý stupeň)
0
V.4.c - Dizertačné (tretí stupeň)
0
V.4.2 - Počet obhájených prác
V.4.a - Bakalárske (prvý stupeň)
4
V.4.b - Diplomové (druhý stupeň)
6
V.4.c - Dizertačné (tretí stupeň)
0
V.5 - Prehľad zabezpečovaných ostatných študijných predmetov podľa študijných programov v aktuálnom akademickom roku

VI. - Prehľad výsledkov tvorivej činnosti

VI.1 - Prehľad výstupov tvorivej činnosti a ohlasov na výstupy tvorivej činnosti
VI.1.1 - Počet výstupov tvorivej činnosti
VI.1.a - Celkovo
VI.1.b - Za posledných šesť rokov
VI.1.2 - Počet výstupov tvorivej činnosti registrovaných v databázach Web of Science alebo Scopus
VI.1.a - Celkovo
40/45
VI.1.b - Za posledných šesť rokov
36/36
VI.1.3 - Počet ohlasov na výstupy tvorivej činnosti
VI.1.a - Celkovo
VI.1.b - Za posledných šesť rokov
VI.1.4 - Počet ohlasov registrovaných v databázach Web of Science alebo Scopus na výstupy tvorivej činnosti
VI.1.a - Celkovo
182/179
VI.1.b - Za posledných šesť rokov
138/179
VI.1.5 - Počet pozvaných prednášok na medzinárodnej a národnej úrovni
VI.1.a - Celkovo
VI.1.b - Za posledných šesť rokov
VI.2 - Najvýznamnejšie výstupy tvorivej činnosti
Císarová, Miroslava - HLEBA, Lukáš - MEDO, Juraj - TANČINOVÁ, Dana - MAŠKOVÁ, Zuzana - ČUBOŇ, Juraj - KOVÁČIK Anton - FOLTINOVÁ, Denisa - BOŽIK, Matěj - KLOUČEK, Pavel. 2020. The in vitro and in situ effect of selected essential oils in vapour phase against bread spoilage toxicogenic aspergilli. Food Control, 110, 107007.
BOŽIK, Matěj - Císarová, Miroslava - TANČINOVÁ, Dana - KOUŘIMSKÁ, Lenka - HLEBA, Lukáš - KLOUČEK, Pavel. 2017. Selected essential oil vapours inhibit growth of Aspergillus spp. in oats with improved consumer acceptability. In Industrial Crops and products, roč. 98, s. 146-152. ISSN 0926-6690.
Císarová, Miroslava - TANČINOVÁ, Dana - MEDO, Juraj - KAČÁNIOVÁ, Miroslava. 2016. Effect of selected essential oils on the growth and mycotoxins production of Aspergillus species in vitro. In Journal of Environmental Science and Health, Part B., roč. 51, č. 10, s. 668-674. ISSN 0360-1234., online ISSN 1532-4109.

 Hlebová, M., Hleba, L., Medo, J., Uzsakova, V., Kloucek, P., Bozik, M., Bozik M., Haščík P. & Čuboň, J. (2021). Antifungal and antitoxigenic effects of selected essential oils in vapors on green coffee beans with impact on consumer acceptability. Foods, 10(12), 2993.


Hlebová, M., Hleba, L., Medo, J., Kováčik, A., Čuboň, J., Charousová, I., Uzsáková, V., Božik., M. & Klouček, P. (2021). Antifungal and synergistic activities of some selected essential oils on the growth of significant indoor fungi of the genus Aspergillus. Journal of Environmental Science and Health, Part A, 56(12), 1335-1346.


Hlebová, M.; Foltinová, D.; Vešelényiová, D.; Medo, J.; Šramková, Z.; Tančinová, D.; Mrkvová, M.; Hleba, L. The Vapor Phase of Selected Essential Oils and Their Antifungal Activity In Vitro and In Situ against Penicillium commune, a Common Contaminant of Cheese. Foods2022, 11, 3517. https://doi.org/10.3390/foods11213517

VI.3 - Najvýznamnejšie výstupy tvorivej činnosti za ostatných šesť rokov
Císarová, Miroslava - HLEBA, Lukáš - MEDO, Juraj - TANČINOVÁ, Dana - MAŠKOVÁ, Zuzana - ČUBOŇ, Juraj - KOVÁČIK Anton - FOLTINOVÁ, Denisa - BOŽIK, Matěj - KLOUČEK, Pavel. 2020. The in vitro and in situ effect of selected essential oils in vapour phase against bread spoilage toxicogenic aspergilli. Food Control, 110, 107007.
BOŽIK, Matěj - Císarová, Miroslava - TANČINOVÁ, Dana - KOUŘIMSKÁ, Lenka - HLEBA, Lukáš - KLOUČEK, Pavel. 2017. Selected essential oil vapours inhibit growth of Aspergillus spp. in oats with improved consumer acceptability. In Industrial Crops and products, roč. 98, s. 146-152. ISSN 0926-6690.

Hlebová, M.; Foltinová, D.; Vešelényiová, D.; Medo, J.; Šramková, Z.; Tančinová, D.; Mrkvová, M.; Hleba, L. The Vapor Phase of Selected Essential Oils and Their Antifungal Activity In Vitro and In Situ against Penicillium commune, a Common Contaminant of Cheese. Foods,2022, 11, 3517. https://doi.org/10.3390/foods11213517

Hlebová, M., Hleba, L., Medo, J., Kováčik, A., Čuboň, J., Charousová, I., Uzsáková, V., Božik., M. & Klouček, P. (2021). Antifungal and synergistic activities of some selected essential oils on the growth of significant indoor fungi of the genus Aspergillus. Journal of Environmental Science and Health, Part A, 56(12), 1335-1346.



Hlebová, M., Hleba, L., Medo, J., Uzsakova, V., Kloucek, P., Bozik, M., Bozik M., Haščík P. & Čuboň, J. (2021). Antifungal and antitoxigenic effects of selected essential oils in vapors on green coffee beans with impact on consumer acceptability. Foods, 10(12), 2993.

VI.4 - Najvýznamnejšie ohlasy na výstupy tvorivej činnosti

BOŽIK, Matěj - Císarová, Miroslava - TANČINOVÁ, Dana - KOUŘIMSKÁ, Lenka - HLEBA, Lukáš - KLOUČEK, Pavel. 2017. Selected essential oil vapours inhibit growth of Aspergillus spp. in oats with improved consumer acceptability. In Industrial Crops and products, roč. 98, s. 146-152. ISSN 0926-6690. Registrované v WOS/Scopus, IF 2017: 3,849; Q1


Cited:

1.PANDEY, Abhay K. - CHÁVEZ-GONZÁLEZ, Mónica L. - SILVA, Ana Sanches - SINGH, Pooja. Essential oils from the

genus Thymus as antimicrobial food preservatives: Progress in their use as nanoemulsions-a new paradigm. In Trends in Food Science and Technology, 2021-05-01, 111, pp. 426-441. ISSN 09242244., Registrované v: WOS, SCOPUS IF 16,02 (2020), Q1

2.Salehi, B., Abu-Darwish, M. S., Tarawneh, A. H., Cabral, C., Gadetskaya, A. V., Salgueiro, L., ... & del Mar Contreras, M. (2019). Thymus spp. plants-Food applications and phytopharmacy properties. Trends in Food Science & Technology, 85, 287-306.Registrované v: WOS, SCOPUS IF 16,02 (2020), Q1

3.Mirza Alizadeh, A., Golzan, S. A., Mahdavi, A., Dakhili, S., Torki, Z., & Hosseini, H. (2021). Recent advances on the efficacy of essential oils on mycotoxin secretion and their mode of action. Critical reviews in food science and nutrition, 1-26.Registrované v: WOS, SCOPUS IF 12,208 (2020), Q1

4.Greff, B., Lakatos, E., Szigeti, J., & Varga, L. (2021). Co-composting with herbal wastes: Potential effects of essential oil residues on microbial pathogens during composting. Critical Reviews in Environmental Science and Technology, 51(5), 457-511.Registrované v: WOS/Scopus, IF: 11,75 (2021); Q1

5.Faheem, F., Liu, Z. W., Rabail, R., Haq, I. U., Gul, M., Bryła, M., ... & Aadil, R. M. (2022). Uncovering the Industrial Potentials of Lemongrass Essential Oil as a Food Preservative: A Review. Antioxidants, 11(4), 720.Registrované v: WOS, SCOPUS IF 7,675 (2021), Q1

6.da Costa Gonçalves, D., Ribeiro, W. R., Gonçalves, D. C., Menini, L., & Costa, H. (2021). Recent advances and future perspective of essential oils in control Colletotrichum spp.: A sustainable alternative in postharvest treatment of fruits. Food Research International, 150, 110758.Registrované v: WOS, SCOPUS IF 7,425 (2021), Q1


Císarová, Miroslava - TANČINOVÁ, Dana - MEDO, Juraj - KAČÁNIOVÁ, Miroslava. 2016. Effect of selected essential oils on the growth and mycotoxins production of Aspergillus species in vitro. In Journal of Environmental Science and Health, Part B., roč. 51, č. 10, s. 668-674. ISSN 0360-1234., online ISSN 1532-4109. Registrované v: WOS/Scopus, IF 2016: 1,362; Q3


Cited:

1.Mirza Alizadeh, A., Golzan, S. A., Mahdavi, A., Dakhili, S., Torki, Z., & Hosseini, H. (2021). Recent advances on the efficacy of essential oils on mycotoxin secretion and their mode of action. Critical reviews in food science and nutrition, 1-26. Registrované v: WOS/Scopus, IF: 11,208 (2021); Q1

2.Greff, B., Lakatos, E., Szigeti, J., & Varga, L. (2021). Co-composting with herbal wastes: Potential effects of essential oil residues on microbial pathogens during composting. Critical Reviews in Environmental Science and Technology, 51(5), 457-511. Registrované v: WOS/Scopus, IF: 11,75 (2021); Q1

3.Marrelli, M., Statti, G. A., & Conforti, F. (2018). Origanum spp.: an update of their chemical and biological profiles. Phytochemistry reviews, 17(4), 873-888. Registrované v: WOS/Scopus, IF: 7,741 (2021); Q1

Císarová, M., Hleba, L., Medo, J., Tančinová, D., Mašková, Z., Čuboň, J., ... & Klouček, P. (2020). The in vitro and in situ effect of selected essential oils in vapour phase against bread spoilage toxicogenic aspergilli. Food Control, 110, 107007. Registrované v WOS/Scopus, IF 2020: 5,548, Q1


Cited:

1.Wu, H., Zhao, F., Li, Q., Huang, J., & Ju, J. (2022). Antifungal mechanism of essential oil against foodborne fungi and its application in the preservation of baked food. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 1-13. Registrované v: WOS/Scopus, IF: 11,208 (2021); Q1

2.Osimani, A., Garofalo, C., Harasym, J., & Aquilanti, L. (2022). Use of essential oils against foodborne spoilage yeasts: advantages and drawbacks. Current Opinion in Food Science, 45, 100821. Registrované v: WOS/Scopus, IF: 9,8 (2021); Q1

 Hlebová, M., Hleba, L., Medo, J., Kováčik, A., Čuboň, J., Charousová, I., Uzsáková, V., Božik., M. & Klouček, P. (2021). Antifungal and synergistic activities of some selected essential oils on the growth of significant indoor fungi of the genus Aspergillus. Journal of Environmental Science and Health, Part A, 56(12), 1335-1346. Registrované v: WOS/Scopus, IF: 2,582 (2021); Q3


Cited:

1.Hammoudi Halat, D., Krayem, M., Khaled, S., & Younes, S. (2022). A Focused Insight into Thyme: Biological, Chemical, and Therapeutic Properties of an Indigenous Mediterranean Herb. Nutrients, 14(10), 2104.Registrované v: WOS/Scopus, IF: 6,706 (2021); Q1

Hlebová, M., Hleba, L., Medo, J., Uzsakova, V., Kloucek, P., Bozik, M., Bozik M., Haščík P. & Čuboň, J. (2021). Antifungal and antitoxigenic effects of selected essential oils in vapors on green coffee beans with impact on consumer acceptability. Foods, 10(12), 2993.Registrované v: WOS/Scopus, IF: 5,561 (2021); Q1


Cited:

1.Liu, Y., Wang, R., Zhao, L., Huo, S., Liu, S., Zhang, H., ... & Lv, H. (2022). The Antifungal Activity of Cinnamon-Litsea Combined Essential Oil against Dominant Fungal Strains of Moldy Peanut Kernels. Foods, 11(11), 1586.Registrované v: WOS/Scopus, IF: 5,561 (2021); Q1

VI.5 - Účasť na riešení (vedení) najvýznamnejších vedeckých projektov alebo umeleckých projektov za posledných šesť rokov
VEGA 1/0611/14 KEGA 015SPU-4/2015
VEGA 1/0517/21 Využitie antifungálnych vlastností rastlinných silíc pri eliminácii pozberového plesnivenia vybraných druhov bobuľového ovocia a zeleniny (zástupca vedúceho projektu)
APVV-16-0173 Terapeutické alternatívy k liečbe rezistentných, bakteriálnych infekcií
Intereg V-A SR-ČR 2014-2020 Příhraničný spolupráce sdílených laboratoří pro zlepšení konkurenceschopnosti českých a slovenských producentu zeleniny
VEGA 1/0694/21: Vplyv intra- a extracelulárnych faktorov na metabolizmus a motilitu euglenoidných bíčíkovcov

VII. - Prehľad aktivít v organizovaní vysokoškolského vzdelávania a tvorivých činností

VIII. - Prehľad zahraničných mobilít a pôsobenia so zameraním na vzdelávanie a tvorivú činnosť v študijnom odbore

VIII.a - Názov inštitúcie VIII.b - Sídlo inštitúcie VIII.c - Obdobie trvania pôsobenia/pobytu (uviesť dátum odkedy dokedy trval pobyt) VIII.d - Mobilitná schéma, pracovný kontrakt, iné (popísať)
Česká zemědělská univerzita v Prahe Praha 3 mesiace počas doktorandského štúdia ukončené publikáciou indexovanou v CC
Polytechnická univerzita vo Valencii Valencia, Španielsko 3 mesiace počas doktorandského štúdia realizácia potrebných experimentov do dizretačnej práce
Česká zemědělská univerzita v Prahe Praha 3 dni v roku 2018 podpísanie vzájomnej bilaterálnej dohody
Polytechnická univerzita vo Valencii Valencia, Španielsko 5 dní v roku 2019 podpísanie vzájomnej bilaterálnej dohody

IX. - Iné relevantné skutočnosti

IX.a - Ak je to podstatné, uvádzajú sa iné aktivity súvisiace s vysokoškolským vzdelávaním alebo s tvorivou činnosťou
vytvorenie internetovej stránky Katedry biológie správca internetovej stránky Katedry biológie realizácia, propagácia Katedry biológie a univerzity v rámci DOD
Dátum poslednej aktualizácie